Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Ţărilor de Jos

A A A

Cooperarea multilaterală

Europol

 

Europol este o agenție a Uniunii Europene de aplicare a legii al cărei scop principal este de a contribui la realizarea unei Europe mai sigure pentru beneficiul tuturor cetățenilor UE. Scopul principal al Europol este de eficientiza și extinde cooperarea între autoritățile competente ale statelor membre ale UE în domeniul prevenirii și combaterii criminalității internaționale organizate.

 

Sediul Europol se află la Haga, Olanda. Europol lucrează în strânsă colaborare cu agențiile de aplicare a legii în toate statele membre ale UE, precum și în alte state partenere din afara UE, cum ar fi Australia, Canada, SUA, Norvegia și Republica Moldova.

 

Republica Moldova a încheiat, în 2007, Acordul de cooperare strategică cu Europol și colaborează eficient cu Europol în prevenirea și combaterea crimei organizate, a terorismului și altor forme de criminalitate internațională. Republica Moldova și Europol au semnat la 18 decembrie 2014 la Chișinău Acordul de cooperare operațională și strategică care va înlocui Acordul existent de cooperare strategică.

 

Pagina oficială a Europol: www.europol.europa.eu