Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Ţărilor de Jos

A A A

Cooperarea multilaterală

Eurojust

Eurojust este o agenție a Uniunii Europene (UE), care se ocupă cu cooperarea judiciară în materie penală. Sediul Eurojust este de la Haga.

 

Eurojust este o agenție a Uniunii Europene (UE), care asigură cooperarea judiciară în materie penală a statelor membre UE.

 

Eurojust a fost înființată în anul 2002 cu scopul de a spori eficiența autorităților competente din statele membre UE atunci când se ocupă cu investigarea și urmărirea penală a crimelor transfrontaliere și a crimelor organizate grave.

 

Eurojust este prima rețea permanentă a autorităților judiciare stabilită în lume. Eurojust găzduiește întâlniri între anchetatori și procurori din diverse state care se ocupă de cazuri particulare și, la un nivel strategic, abordează anumite tipuri de criminalitate. Eurojust îndeplinește un rol unic în calitatea sa de nou organ permanent în spațiul juridic european. Misiunea sa este de a spori dezvoltarea la nivel european a cooperării pe cazurile penale.

 

Sediul Eurojust este la Haga.

 

Republica Moldova şi Eurojust au semnat la 10 iulie 2014 Acordul de cooperare, care a intrat în vigoare la 21 octombrie 2016.

 

Pagina oficială a Eurojust: eurojust.europa.eu